M. ÉVA

Az első kihívás, amit a tanfolyam után három héttel teljesítettem, egy TOEFL ITP angol nyelvvizsga volt.

A tanfolyam eredményéről szeretnék visszajelzést adni. Itt ülök a gép előtt, és szó szerint csak kamillázok, egyszerűen nem hiszem el…

Az első kihívás, amit a tanfolyam után három héttel teljesítettem, egy TOEFL ITP angol nyelvvizsga volt. Egy angol nyelvű mesterképzésre való bekerüléshez volt rá szükségem. Ez volt az első nyelvvizsgám, amelyre teljesen önállóan készültem fel. Egy vizsgatipp-gyűjteményem volt meg, tartalmazta azokat a stratégiákat is, amelyeket akkor tudunk alkalmazni, ha nem vagyunk teljesen biztosak a válaszban, vagy ha halványlila gőzünk sincs róla. Ezenkívül volt még egy nagyon régi, 2001-es felkészítő könyvem, amelyet pdf-ben ingyenesen le tudtam tölteni, és néhány régebbi eredeti teszt.

Olvastam korábban a vizsgatippeket is, de gondoltam, a tanfolyam után villámolvasással felfrissítem. Végigmentem  a teljes folyamaton, és elmetérképet is készítettem. Észrevettem, hogy egy csomó apró trükköt nem használtam a könyvből a tesztek megoldásához az első, még “gyalogos” olvasás után. Ezenkívül szinte mindennap lefekvés előtt fotóolvastam az Oxford egynyelvű szótárt. Valamint az összes itthon meglévő feladatsoromat megoldottam, némelyiket már másodszor. Kicsit mégis bizonytalanul mentem vizsgázni, mert a vizsga előtti napon sikerült egy nem túl fényes tesztet produkálnom, és bennem maradt a csalódottság és a bizonytalanság érzése.

A hallás utáni szövegértésnél (50 kérdés összesen) egy négy kérdéses szöveg nekem teljesen kiesett, mert kikapcsolt az agyam közben. Az interneten megkerestem a történetet, és láttam, hogy mind a négy válaszom rossz lett. Aztán jött a nyelvtani rész: az ötvenből mindössze két kérdésben voltam bizonytalan, az egyiket megnéztem utólag, és jó lett. Végül az olvasást kicsit nehéznek, de megoldhatónak találtam. Ráadásul minden feladattípus után volt időm majdnem teljesen átnézni a válaszaimat, ami szinte lehetetlen, mert nagyon kevés idő jut egy-egy kérdésre.

A minimális követelmény a mesterképzéshez 570 pont volt. Én úgy gondoltam, hogy mivel már majdnem van egy doktori fokozatom, és angolul írtam a disszertációmat (lektorra nagyon is szükségem volt azért), illene megugranom a doktori képzéshez minimális 600 pontot. És akkor még ha kicsit alulteljesítek is, az 570 biztosan meglesz. Azért sem bíztam magamban, mert a felkészülés elején mindig elég “határesetes” teszteket írtam, 570-580 pont környékén. És akkor a vizsga után még ott volt bennem a bizonytalanság a hallgatáson elveszett négy kérdés miatt. Tudtam, hogy meglett, de nem tudtam volna pontosan megbecsülni, körülbelül mennyi pontot sikerült elérnem.

Ma kaptam meg az eredményt. 647 pontot értem el a maximális 677-ből. (Számoltam egy kicsit, ez azt jelenti, hogy a 140 kérdésből 134 helyes válaszom lett.)

Egyben felvételt nyertem a Közép-európai Egyetemen szociológia-szociális antropológia egyéves mesterképzésére. Különös ismertetőjele, hogy rengeteget kell olvasni 🙂 Emiatt mentem el a tanfolyamra, és már biztos vagyok benne, hogy jó úton járok. Nem tudom, a nyelvvizsga mennyit nyomott a latban a leadott szakmai anyagaink mellett, de mindenesetre nem kell egy fillér költségtérítést fizetnem, sőt, még ösztöndíjat is kapok.